AHA

AHA 

AHA er en forkortning av Alfahydroxy Acid. AHA er et fellesbegrep for flere ulike typer syrer, hvor de mest effektive er glykolsyre og melkesyre. AHA-syrene er naturlig fremstilte syrer som utvinnes av sukkeret i flere planter, derfor kalles de ofte for fruktsyrer. 


Alfahydrosysyrene brukes ofte i hudpleie for å øke cellefornyelsen og for å eksfoliere bort gamle hudceller på hudoverflaten. Syrene kan også forbedre hudens mulighet til å holde på fuktighet. Samtidig som at syrene eksfolierer hudoverflaten, plumpes huden med fuktighet, noe som gjør linjer og rynker mindre dype. Når man fjerner den gustne og grå hudoverflaten, kommer en fin og glatt hudstruktur frem. Av og til brukes også AHA-syrer som konserveringsmiddel i hudpleieprodukter, da finner man de ganske langt nede på ingredienselisten. 


AHA-syrer kan også fremstilles syntetisk, og brukes i alt fra mat og medisin, til i industri. Det finnes i hovedsak seks ulike AHA-syrer som utvinnes fra tre forskjellige kilder: sukkerør, melk og frukt. I ingredienslisten så skrives disse ofte på engelsk. Nedenfor ser du både den norske og den engelske tittelen. 
 

GLYKOLSYRE – GLYCOLIC ACID 

Glykolsyre er det minste molekylet av alle AHA-syrer, noe som innebærer at den kan penetrere raskt og dypt. Glykolsyre fremstilles naturlig fra sukkerør, men kan også fremstilles syntetisk. Funksjonen dens i hudpleie er å løse opp døde hudceller, motvirke tørr og sprukken hud, og å minske rynker og linjer i huden. 

Passer bra til: acne, hyperpigmenteringer, rynker, tørr hud, aktisk keratose (en fortykkelse av huden som kommer av overdreven soleksponering over lang tid).  
 

MELKESYRE – LACTIC ACID 

Melkesyre er den eneste AHA-syren som blir fremstilt av sure melkeprodukter, ost og yoghurt, og av gjærede frukter og grønnsaker. Innen hudpleie brukes melkesyre som et alternativ til andre AHA-syrer, da den passer godt til de med svært sensitiv hud. Melkesyre regnes som en del av de naturlige fuktighetsfaktorene (NMF= Natural Moisturizing Factors) som finnes i huden, og som har påvirker hudens evne til å binde vann. Den sure pH-verdien i melkesyren er bra for huden, ettersom en frisk hud også har en svakt sur pH-verdi. Melkesyre har også antibakterielle egenskaper. 

I høy konsentrasjon kan melkesyren også være eksfolierende, noe som betyr at de gamle hudcellene i det ytre hudlaget forsvinner. Resultatet er at det øverste hudlaget blir tynnere, mykere, ser friskere ut og dermed kan ta opp andre ingredienser bedre. 

Passer til: tørr hud, hud i ubalanse, tykk hud, fet hud, hud med store porer, akne, rynker, hud med ujevn pigmentering.  
 
 

VINSYRE – TARTARIC ACID 

Vinsyre finnes det mye av i frukt og bær, men utvinnes mest fra umodne vindruer og bananer. Vinsyren er det som gir vinen den distinkte smaken. Også den har en eksfolierende effekt på hudoverflaten. 
 
 

SITRONSYRE – CITRIC ACID  

Den mest konsentrerte sitronsyren finner vi i appelsiner, sitroner og lime. Sitronsyre er en antioksidant, og fungerer også som et naturlig konserveringsmiddel. Syren brukes som ingrediens i mange ulike hudpleieprodukter, men kun i små mengder på grunn av surheten og dens sammentrekkende effekt. Sitronsyre trekker til seg fuktighet, er desinfiserende og sammentrekkende. Fungerer som en BHA-syre (Beta Hydroxy Acid) i hudpleie, og er derfor eksfolierende.  
 
 

EPLESYRE – MALIC ACID 

Eplesyre finnes i mange ulike frukter og grønnsaker, men mest i epler og i kirsebær. Denne syren har større molekyler, noe som gjør at den penetrerer huden saktere, som igjen gir mindre irritasjon.  
 
 

MANDELSYRE – MANDELIC ACID 

Mandelsyre er en AHA-syre som utvinnes fra bittermandel. Syren brukes ofte i hudpleieprodukter som behandler tørr og solskadet hud. Syren er også effektiv til behandling av acne da den har antibakterielle egenskaper. Mandelsyre har også god effekt på å minske rynker hos eldre hud. Syren kan brukes på de fleste hudtyper, da den er svært mild. Av og til brukes også syrer som konserveringsmiddel i hudpleieprodukter.