Venita Hudpleie Norge
Aloe vera

Aloe vera som hudpleiemiddel

Som på Kleopatras tid, blir aloe vera gel også i våre dager brukt i skjønnhetspleien. Hudkremer som er tilsatt aloe vera virker lindrende og oppmykende, spesielt på tørr hud. Det hevdes at aloe vera inneholder stoffer som til en viss grad er i stand til å glatte ut huden og forbedre det øverste hudlaget. Derfor benyttes den i solbeskyttende preparater, kremer, dusjsåper og badeoljer. Aloe vera gel skal også kunne kurere flass og virke mot tørr, kløende hodebunn, og brukes av den grunn i sjampoer.

Kleopatra masserte trolig aloe vera gel på huden for å gjøre den skinnende, og hvis du er ute etter en vakker hud er det nok best å gjøre som oldtidens skjønnhet, nemlig å bruke gelen fra friske blad. Den "stabiliserte" (konserverte) gelen som finnes i kommersielle hudpleieprodukter og sjampoer, har ikke nødvendigvis like gode egenskaper på huden som frisk urt har. Hvis du liker duften av aloesjampoer og hudlotioner er det greit, men ikke forvent deg at de skal omskape deg til en Kleopatra!


Aloe vera kan hjelpe ved ulike hudproblemer som akner, filipensere, hudirritasjoner, arr, insektstikk samt øm og rød hud. Siden aloe vera er fuktighetsbindende, beroligende, mykgjørende og hjelper huden å regenerere, vil den kunne være til god hjelp ved eksem, små sår og andre sår som har vanskelig for å gro, men også ved mer alvorlige hudsykdommer. Dobbeltblinde forsøk har vist at aloe vera gel hjelper mot psoriasis og herpes infeksjoner.

Ved Universitet i Malmö i Sverige ga forskere 60 personer med psoriasis enten en medisinsk inaktiv placebo krem eller en krem som inneholdt 0,5 % aloe vera gel. Deltagerne ble bedt om å bruke kremene tre ganger daglig, fem dager i uka i 16 uker. Blant de som brukte placebo-kremen erfarte 7 % betydelig bedring av deres psoriasis, mens blant de som brukte aloe vera-kremen var det 83 % som opplevde bedring. 

En annen studie som omfattet 80 personer med psoriasis, viste at 70 % aloe vera krem virket like godt som 0,1 % triamcinolon krem, som ofte foreskrives ved psoriasis.

Aloe vera er en flerårig, sukkulent plante med grågrønne, tykke, kjøttfulle, lansettformede blad som sitter i en rosett med 15-30 blad. Bladene er 20-60 cm lange og 8-10 cm brede ved basis, og bladkanten er mer eller mindre tannet med krumme kanttorner. Enkelte ganger har bladene små hvite flekker, andre ganger er de rent grønne. Der plantene vokser utendørs i et varmt klima, eller i står i et oppvarmet drivhus, vil aloe vera kunne blomstre med en inntil 90 cm høy blomsterstengel som er ugreinet eller som har 1-2 greiner.

Den smale blomsterstanden består av mange hengende, rørformede, ca. 3 cm lange, gulaktige blomster som er svakt oppsvulmet ved basis. Inni de kjøttfulle bladene til aloe vera finnes en klar, slimete gelé.

En bitter lateks i de ytre hudlagene av bladene beskytter planten mot predatorer.

Hvis et dyr tygger på et blad, vil plantesaften forårsake en irritasjon som gjør at dyret slutter å spise av planten. Lateksen som utvinnes fra de ytre lagene av bladene, er kilde til drogen bitter aloe som har avførende egenskaper, mens geléen er den delen av aloe vera planten som brukes til sminke og andre medisinske formål.